Voordelen van touwtje springen op een rij

Voordelen van touwtje springen op een rij

Afvallen en spieren opbouwen zijn de grootste voordelen van touwtje springen maar daar blijft het niet bij. Touwtjespringen heeft meer voordelen die ervoor zorgen dat jij jouw fitnessdoelen kunt behalen. Of je nu op zoek bent naar een krachtige training voor het verbanden van calorieën of het opbouwen van spiermassa. Met touwtjespringen kun je een mooi figuurtje krijgen voordat de zomer weer begint. Hiernaast zorgt touwtjespringen ervoor dat je je gezonder en energieker voelt. Waarom dat zo is ontdek je in dit artikel.

Voordelen van touwtje springen

Voordelen van touwtje springen

Touwtjespringen is het imago van een schoolplein spel al een tijd kwijt, omdat het een goede oefening is voor verschillende doelen. Professionele atleten doen bijvoorbeeld een warming-up met een springtouw. Touwtjespringen gebeurt ook steeds vaker in de sportschool, tijdens bootcamps en gewoon in de woonkamer. Dit is niet gek, want de voordelen van touwtje springen zijn groot. Door touwtje te springen kun je snel een goede kracht training uitvoeren. Hiernaast werk je aan je snelheid, coördinatie, springvermogen en je gevoel voor ritme. Je moet je hoofd er namelijk ook goed bijhouden om ervoor te zorgen dat je niet over het springtouw struikelt.

Dit zijn de grootste voordelen van touwtje springen op een rij:

  • Je hebt geen ervaring nodig om te beginnen met springen.
  • Er is voldoende afwisseling mogelijk tijdens springtouw routines.
  • Je kunt touwtje springen als warming-up of als cardio training.
  • Touwtjespringen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je hersenen.
  • Touwtjespringen zorgt voor betere prestaties in het dagelijkse leven en andere sporten.

Voordelen van touwtje springen: begin zonder ervaring

Het eerste grote voordeel van touwtjespringen is dat iedereen meteen kan beginnen. Het enige wat je nodig hebt is een springtouw en een paar goede sportschoenen. Mocht je ook een yoga mat of springmat in huis hebben dan is de set compleet. Iedereen heeft wel eens touwtje gesprongen. Ook al is het misschien een tijd geleden dat je touwtje hebt gesprongen, je kunt het niet verleren. Als je net begint met touwtjespringen dan is de kans wel groot dat je regelmatig tegen het touw aanspringt waardoor de oefening wordt onderbroken. Wees gerust, want je coördinatie verbetert naarmate je vaker springt. Geef daarom niet op maar blijf oefenen.

Touwtje springen is een oefening met veel afwisseling

Het begint allemaal met het onder controle krijgen van de basissprong. Als je deze sprong onder controle hebt dan kun je je verdiepen in andere trucs en sprongen voor gevorderden. Denk bijvoorbeeld aan de boks sprong of een combineer touwtje springen met andere oefeningen. Door verschillende sprongen met elkaar te combineren voorkom je dat je steeds dezelfde beweging maakt. Ervoor zorgen dat je niet in de knoop met het touw raakt is voor beginners de grootste uitdaging. Maar als je volhoud dan voer je binnen no-time geavanceerde sprongen uit als een echte professional.

voordelen van touwtje springen afbeelding

Touwtje springen is een veelzijdige oefening

Eén van de grootste voordelen van touwtje springen is dat de oefening veelzijdig is. Je kunt een springtouw namelijk gebruiken voor de warming-up. Een springtouw oefening is ook een goede cardio oefening. Je kunt je hartslag al binnen 5 minuten verhogen met behulp van een springtouw. Wanneer je hart sneller klopt dan verbrand je sneller calorieën. Tot slot zijn springtouw oefeningen ook geschikt als kracht training. Gebruik een zwaar springtouw om de spieren in je lichaam zwaarder te belasten. Door te trainen met een zwaar springtouw doe je een workout die je kunt vergelijken met een half uurtje gewichtheffen in de sportschool.

Je traint niet alleen je lichaam, maar ook je hersenen

Als je touwtje springt dan train je niet alleen je lichaam, maar ook je hersenen. Om ervoor te zorgen dat je boven- en onderlichaam goed met elkaar samenwerken is het belangrijk dat je je hoofd er ook bij houdt. Hiernaast is het bewezen dat beweging een positief effect heeft op de hersenen. Wanneer je voldoende beweegt, raken je hersenen goed doorbloed. Hierdoor krijgen ze voldoende voeding en zuurstof om goed te kunnen werken. Beweging zorgt er ook voor dat je nieuwe hersencellen aanmaakt. Tot slot zorgt touwtje springen ervoor dat de verbindingen tussen hersencellen sterker wordt. Je voelt je hierdoor beter, scherper en gezonder.

Verbeter je prestaties in het dagelijks leven door touwtje te springen

Omdat je tijdens het touwtje springen je focus op springkracht en snelheid legt, is de kans groot dat je prestaties ook in het dagelijkse leven verbeteren. Zo helpt touwtje springen bijvoorbeeld bij het versnellen van je reactievermogen. Dit komt in het dagelijkse leven goed van pas. Als je regelmatig touwtje springt dan zullen jouw prestaties tijdens andere vormen van sport ook verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een betere coördinatie tijdens het boksen of voetballen. Al met al heeft touwtjespringen meer voordelen dan nadelen. Het is wel belangrijk dat je de oefeningen goed uitvoert om blessures te voorkomen. Lees hier meer over in ons artikel shin splints door touwtjespringen behandelen en voorkomen.

Dit waren de vijf grootste voordelen van touwtje springen op een rij. Ben jij op zoek naar een nieuw springtouw? Dan ben je bij Elevate Rope aan het juiste adres. Bezoek snel onze shop en begin morgen al met jouw reis naar een gezonder lichaam en een scherpere geest.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0