Touwtje springen is een geweldige manier om je conditie te verbeteren. Je kunt ook calorieën verbranden terwijl je een leuke work-out doet. Het behalen van fitness doelen en het onder de knie krijgen van springtouw vaardigheden zorgen ervoor dat je je goed voelt. Een blessure kan je daarentegen demotiveren. Het zorgt ervoor dat je een stap terug zet, vaak gedwongen. Voel je bijvoorbeeld een scherpe pijn in je schenen dan kan de pijn ervoor zorgen dat je de oefening niet af kunt maken. De pijn die je voelt wordt mogelijk veroorzaakt door shin splints. Gelukkig bestaat er een manier om shin splints door touwtjespringen te behandelen en te voorkomen.

Zo worden Shin Splints veroorzaakt door touwtjespringen
Touwtje springen is een effectieve workout die je hart sneller doet kloppen en calorieën verbrandt. De oefening is echter wel belastend voor je benen. Elke hoge intensiteit training kan blessures veroorzaken. Touwtje springen is hierbij geen uitzondering. Het is mogelijk om shin splints te krijgen van touwtje springen. Dit gebeurt vooral als je net begint met springtouw workouts of vatbaar bent voor shin splints.
Bij shin splints heb je pijn in je onderbeen, meestal aan de voorkant van je been tussen de knie en de enkel. Soms kunnen shinsplints worden aangeduid als mediaal tibiaal stresssyndroom. Shin splints kunnen optreden wanneer je intensief traint zoals bij touwtje springen. Als de pijn ernstig is dan is het mogelijk dat je de oefening moet stoppen om te herstellen. Na verloop van tijd kan herhaalde belasting van de benen ervoor zorgen dat shin splints opnieuw optreden.
Wanneer iemand last heeft van shin splints, veroorzaakt de kracht op het scheenbeen zwellende spieren en kleine scheurtjes. Hierdoor krijg je last van pijn en ontstekingen. Ernstige shin splints of herhaalde shin splints kunnen mogelijk leiden tot botbreuken. Als het lichaam voldoende tijd en rust krijgt dan is de kans groot dat shin splints zelf herstellen. Als je je lichaam geen rust gunt dan kunnen de shin splints juist verergeren.
Hoe voorkom je scheenbeen splints bij touwtje springen?
Er zijn manieren om shin splints te voorkomen bij touwtje springen. Herhaling van een inspannende activiteit kan leiden tot shin splints. Toch kun je het risico op het oplopen van shin splints tijdens het touwtje springen verminderen. Een goede vorm en techniek zijn de basis als je scheenbeen splints wilt voorkomen.
Voor de mensen die net beginnen met touwtjespringen, is het belangrijk om de tijd te nemen om elke vaardigheid op de juiste manier te leren. Als je weet hoe je een oefening goed doet dan kun je blessures voorkomen. Als je al een tijdje touwtje springt, vermijd dan om je grenzen te snel te verleggen. Door langzaam en consequent oefeningen op te bouwen kun je je vaardigheden en uithoudingsvermogen verbeteren. Zonder dat dit schade of letsel aan het lichaam veroorzaakt.
Tips van Elevaterope
Let op je lichaam. Als je abnormale pijn of spierpijn opmerkt, doe het dan rustiger aan. Neem contact op met je arts als de pijn niet verminderd na het stoppen van de oefening. Pas de training aan en luister goed naar de grenzen die je lichaam aangeeft.
Spring op de juiste ondergrond. Springtouwen is handig omdat je bijna overal kunt trainen. Het oppervlak waarop je springt kan echter invloed hebben op je spieren. Verminder het risico op shin splints door op een zachtere ondergrond te springen. Gebruik bij het springen bijvoorbeeld een yoga mat of springtouw mat.
Draag de juiste schoenen. Je schoenen moeten niet alleen je voeten, maar ook je enkels en knieën beschermen terwijl je springt. Duurzame schoenen van hoge kwaliteit helpen je comfortabel te blijven. Tevens voorkomen ze blessures tijdens het touwtje springen.
Pas je springvolume aan. De hoeveelheid tijd die je besteedt aan touwtje springen en hoe vaak je per minuut springt kan invloed hebben op pijn in je benen. Te veel springvolume kan leiden tot scheenbeen splints. Vooral voor mensen die net kennis maken met touwtje springen. Het is belangrijk om je training langzaam te beginnen en de snelheid na verloop van tijd te verhogen. Luister hierbij wederom goed naar je lichaam.
Opwarmen en afkoelen. Een opwarming helpt je om je lichaam voor te bereiden op het touwtje springen. Er is slechts een korte opwarming nodig om je hartslag omhoog te krijgen. Tevens verhoog je de bloedstroom en bereid je spieren en gewrichten voor op beweging. Doe na je training een cooling down om herstel te bevorderen.
Behandelingen voor shinsplints door touwtje springen
Heb je last van shin splints door touwtje springen? Gelukkig zijn er verschillende behandelingen die de pijn verlichten of wegnemen. Hoewel het altijd een goed idee is om je arts te raadplegen bij pijn, kunnen kleine blessures meestal thuis worden behandeld. Als pijn of abnormaal ongemak optreedt tijdens het touwtje springen, stop dan onmiddellijk met de activiteit. Houd je algemene gezondheid in de gaten. Doorgaan met trainen terwijl je pijn hebt kan leiden tot ernstigere blessures.
Als je last hebt van shin splints, kan je arts aanraden het been hoog te houden. IJspakkingen kunnen de zwelling helpen verminderen en ontstekingsremmende medicatie kan de pijn helpen verlichten. Je arts kan ook aanraden om compressieverbanden te dragen om pijn en zwelling te verlichten. Tot slot kun je een schuimroller gebruiken om het gebied te masseren.
Als de pijn weg is en je je weer normaalt voelt, neem dan contact op met je huisarts voordat je de trainingen hervat. Touwtje springen met shinsplints kan de druk op de schenen verergeren. Deze druk kan leiden tot pijnlijke blessures of botbreuken. Als je shin splints snel wilt verhelpen, zorg er dan voor dat je volledig bent genezen voordat je springtouw trainingen hervat.

Snel genezen bij shin splints
Er is geen aangewezen periode vast te stellen voor het genezen van een scheenbeenblessure. Dit is namelijk afhankelijk van het lichaam van de persoon met de blessure. Meestal genezen shinsplints vanzelf. Mogelijke manieren om shinsplints sneller te genezen zijn:
Geef je lichaam voldoende tijd. Om shinsplints te genezen moet je je lichaam een tijdje rust geven. Neem een pauze van intensieve trainingen maar probeer niet volledig stil te zitten. Dit zorgt weer voor stijfheid waardoor andere klachten optreden.
Ijsblokken voor scheenbenen gebruiken. Om de gezwollen scheenbenen te verlichten, kan je er ijs op leggen. De meeste atleten gebruiken ijs na een intensieve sport of training om de spieren sneller te laten ontspannen. Dit werkt ook goed bij de genezing van shin splints.
Gebruik inlegzolen in je springschoenen. Inlegzolen of steunzolen zijn zolen die de voetbogen ondersteunen. Hierdoor vlakken je voeten minder af bij het landen tijdens een springtouwroutine.
Anti-inflammatoire pijnstillers
Tot slot kennen we allemaal de ontstekingsremmende pijnstillers. De meeste atleten gebruiken deze pijnstillers om pijn te verlichten, zoals bij scheenbeenblessures en shin splints. Pijnstillers als ibuprofen, naproxen of aspirine helpen bij pijn en zwelling. Bespreek altijd welke pijnstilling geschikt voor jou is. Zeker als je pijnstillers in combinatie met dagelijkse medicijnen wilt slikken.
Je weet dat je been volledig genezen is wanneer het been volledig vrij is van spanningen. Je moet het been weer soepel kunnen buigen en bewegen. Tot slot moet je weer gemakkelijk kunnen springen, joggen en rennen zonder pijn.

Doen scheenbeen splints pijn bij het springen?
Ja, shinsplints doen pijn bij het springen. Als je doorgaat met sporten zal dit leiden tot gevoeligheid en pijn. De pijn voel je vaak langs de binnenzijde van je scheenbeen. Er kunnen ook zwellingen ontstaan. Stop je met sporten, dan houd de pijn vaak vanzelf op. De reden dat mensen last krijgen van shinsplints is omdat de schenen vaak klappen opvangen. Pijn bij shinsplints kan optreden voor, tijdens en na de oefening. Het is een veel voorkomende trainingsblessure. De blessure treft voornamelijk renners en springers. Bovendien kunnen shinsplints worden verergerd door voetaandoeningen.
Soms kan sporten problemen opleveren als je de training routines niet geleidelijk opbouwt. Zorg ervoor dat je de frequentie, duur en intensiteit van de trainingen langzaam opbouw. Verhoog de intensiteit niet met meer dan 10% per week. Op deze manier voorkom je overbelasting van het lichaam.
Waarom doen mijn schenen pijn na het springen?
Pijn in de schenen kan door verschillende handelingen komen. Denk bijvoorbeeld aan te hoog springen en het overslaan van een warming-up. Dit zijn de meest voorkomende redenen van scheenbeenpijn:
Te hoog springen: Je scheenbenen doet pijn als je extreem hoog springt. De reden waarom je scheenbenen splijten is te wijten aan de hoogte van de sprong en de impact op de grond. Als je hoger springt dan je kunt, heeft dit effect op je voeten, enkels en scheenbenen. De harde klap tijdens de landing veroorzaakt shin splints.
Te Vaak springen: Je moet het aantal dagen dat je per week springt beperken. Het is noodzakelijk om pauzes te nemen, zoals een dag of twee vrij van de training. Zo voorkom je vermoeidheid en krijgen je spieren de kans om te herstellen. Het wordt aangeraden om maximaal drie keer per week te springen als je een beginner bent.
Niet opwarmen: Meestal doen atleten een warming-up voor elke workout routine. Door dit te doen, voorkom je blessures. Veel beginners negeren deze routine en krijgen uiteindelijk scheenbeenscheuren. Sla de warming-up daarom nooit over!
Springen op een te harde ondergrond: Een andere reden waarom je schenen pijn doen tijdens het springen kan de ondergrond zijn. Springen op een te harde ondergrond veroorzaakt pijn. Als beginner moet je eerst beenspieren opbouwen om de klap op te kunnen vangen. Het is aan te raden om een rubberen mat te kopen waar je op kunt springen.
Wil jij meer lezen over springtouwen en gezondheid? Bekijk snel ons blog of bezoek de shop om jouw nieuwe springtouw nu in huis te halen.