8 rekoefeningen tegen spierpijn in je armen, benen en rug

8 rekoefeningen tegen spierpijn in je armen, benen en rug

Rekoefeningen tegen spierpijn in je armen, benen en rug kunnen ervoor zorgen dat je minder last hebt van spierpijn na je springtouw routine. Dat is fijn, want spierpijn kan je in het dagelijks leven flink belemmeren. Rekoefeningen alleen helpen echter niet tegen spierpijn. Het is hiernaast ook belangrijk om voldoende water te drinken, rust te nemen na een work-out en de warming-up en cooling down nooit over te slaan. Dit zijn 8 effectieve rekoefeningen tegen spierpijn in je armen, benen en rug. 

rekoefeningen tegen spierpijn

8 rekoefeningen tegen spierpijn in je armen, benen en rug

De eerste 4 rek oefeningen zijn geschikt om spierpijn in je benen tegen te gaan. Doe de rekoefeningen voor of na een springtouw routine. 

 

Oefening 1: het stimuleren van de bloedsomloop

We beginnen met het stimuleren van de bloedsomloop door de benen. Pak hier een kussen voor en ga op je rug op een platte ondergrond liggen in de buurt van een muur. Plaats het kussen onder je schouders en plaats je benen verticaal tegen de muur. Begin nu met kleine stapjes zetten tegen de muur gedurende één minuut. Herhaal de oefening vijf keer en neem na elke minuut minimaal 30 seconden rust.  

 

Oefening 2: strek de kuiten

Om de kuiten te rekken zet je beide handen tegen de buur. Buig je knie en zet het andere been met een grote stap naar achteren. Strek het been dat je naar achteren hebt gezet en zorg ervoor dat beide voeten plat op de grond staan. Door in deze positie naar de muur toe te leunen voel je de kuit trekken. Houd deze positie voor minimaal 30 seconden vast en herhaal de oefening daarna bij het volgende been. Voer deze rekoefening 3 keer uit bij beide benen om de kuitspieren goed te strekken. 

 

Oefening 3: rek de heupen 

Voor het rekken van de heupen begin je op je handen en voeten. Plaats je linkervoet voor de heup en strek je rechterbeen languit naar achteren. Door naar voren te leunen rek je de heupen. Houd deze positie voor 30 seconden vast en wissel hierna van kant. Herhaal deze oefening aan beide kanten minstens 3 keer om spierpijn na een springtouw routine te verlagen. 

Oefening 4: het rekken van de bovenbenen

Als je ervaring hebt met pilates dan is dit een oefening die je al talloze keren hebt uitgevoerd. Ga op de grond op je zij liggen en stabiliseer je lichaam door met je arm op de grond te leunen. Laat je andere hand op je zij rusten en breng langzaam je been omhoog. Beweeg het been terug naar beneden en herhaal deze rekoefening minstens 10 keer. Wissel na 10 keer op en neer bewegen af naar het andere been. 

2 oefeningen tegen spierpijn in je armen en schouders

Doe hierna rekoefeningen om spierpijn in je armen en schouders te verminderen. Door de oefeningen als cooling down te gebruiken geef je je lichaam de kans om de bloedsomloop na de oefening te verlagen. Dit draagt weer bij aan het sneller herstellen van de spieren in je armen en schouders. 

Oefening 5: het rekken van de schouders

Springtouwen vraagt veel van het volledige lichaam, zo ook je armen en schouders. Om de schouders te rekken breng je een arm op schouderhoogte voor je borst. Pak met de andere hand de elleboog vast en druk deze zo ver mogelijk in de richting van de tegengestelde schouder. Als je deze positie vasthoud dan voel je de spieren in je schouders trekken. Houd deze positie voor 30 seconden vast en herhaal de oefening aan de andere kant. Herhaal de oefening minstens 3 keer om spierpijn na het springen te verminderen. 

Oefening 6: het rekken van triceps 

 Je triceps krijgen het ook te voortduren tijdens een springtouw routine. Om de triceps te rekken breng je beide armen in de lucht en laat je je handen achter je hoofd rusten. Pak nu een elleboog vast en trek deze naar achteren. Deze positie zorgt voor een rek in je biceps. Houd de positie wederom voor 30 seconden vast en wissel daarna van kant.  Herhaal de oefening 3 keer aan beide kanten. 

2 oefeningen tegen spierpijn in je rug

Tot slot is het slim om rekoefeningen uit te voeren waarmee je spierpijn in je rug verminderd. Je kunt zowel je bovenrug als onderrug rekken om spierpijn na elke andere work-out te verminderen of zelfs te voorkomen. 

Oefening 7: rek je nek en bovenrug 

Doe je wel eens aan yoga? Dan komt de volgende rekoefening je waarschijnlijk bekend voor. De oefening staat bekend als de kat houding en gaat als volgt. Ga op je handen en knieën staan en houd de rug recht. Buig je hoofd vervolgens richting de grond en maak je rug hierbij bol. Kom hierna weer omhoog en maak de rug hol. Herhaal het bollen en hollen van je rug minstens 10 keer in een rustig tempo. 

Oefening 8: rek je onderrug 

Heb je last van spierpijn in je onderrug, dan kun je met deze oefening vooruit. Ga plat op de grond liggen of kies een andere stevige en platte ondergrond om op te liggen. Trek je knieën nu op zodat je beide voeten plat op de grond kunt zetten. Trek nu één knie met je handen richting de borst en houd deze positie voor minimaal 10 seconden vast. Zet je voet hierna weer plat op de grond en trek de andere knie naar je borst. Herhaal de oefening 3 keer aan beide kanten. 

 

Wil jij meer lezen over het voorkomen van blessures na het touwtjespringen? Lees hier meer! 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0