Spiergroepen trainen met een springtouw is één van de meest effectieve thuisoefeningen, maar welke spiergroepen train je met touwtjespringen? Het antwoord is maar liefst 90% van alle spiergroepen. Met touwtjespringen pak je ongeveer het hele bovenlichaam aan. Met een springtouwroutine train je de buikspieren, schouders, armen en rugspieren. Tijdens het springen maak je uiteraard ook gebruik van je beenspieren. De hamstrings en bovenbenen worden ingezet om te kunnen veren. Lees snel verder om te ontdekken welke spiergroepen je traint met touwtjespringen.

Spiergroepen trainen: welke spiergroepen train je met touwtjespringen?
Je weet nu dat je ruim 90% van alle spiergroepen gebruikt tijdens het touwtjespringen. Je kunt een springtouwroutine doen als vervanging van een cardiotraining. Touwtjespringen is ook een goede aanvulling op andere sporten. Veel boksers doen bijvoorbeeld aan touwtjespringen omdat je met deze training je timing en coördinatie verbeterd. Touwtjespringen zorgt er ook voor dat je brein leert om boven- en onderlichaam beter te laten samenwerken. Welke spiergroepen train je met touwtjespringen en welk effect heeft touwtjespringen op het lichaam? Wij leggen het graag uit.
Spiergroepen trainen: buikspieren
Je gebruikt je buikspieren om je lichaam tijdens het springen te stabiliseren. Met touwtje springen kun je het vet op de buik verminderen omdat een springtouwroutine veel calorieën verbrand binnen korte tijd. Tip: span je buikspieren extra aan tijdens het springen om de buikspieren aan te pakken.
Spiergroepen trainen: bovenlichaam
Je gebruikt je schouders, biceps en triceps om het touw in beweging te houden tijdens het touwtjespringen. Door de constante beweging train je armspieren. Je kunt dit vergelijken met het effect dat squats hebben. Omdat je de beweging constant herhaalt heeft dit een groot effect op de armspieren, schouders, biceps en triceps.
Rugspieren trainen met een springtouwroutine
Om de rugspieren te trainen tijdens het touwtjespringen is het belangrijk dat je je core aanspant tijdens het springen. Beeld je hiervoor in dat je je navel naar je ruggengraat toetrekt. Hierdoor houd je jouw lichaam in een goede positie en een rechte lijn tijdens het springen. Dit zorgt er weer voor dat je blessures voorkomt.

Bovenbenen trainen met touwtjespringen
Als je de bovenbenen wilt trainen dan kun je tijdens het springen de knieën licht buigen. Je zult al snel merken dat je bovenbenen beginnen te branden als je iets verder door je knieën zakt. Spring niet te hoog om blessures tijdens het springen te voorkomen.
Hamstrings groeien door touwtjespringen
De gecoördineerde beweging van je benen genereert spierspanningen tijdens een springtouw routine. De spanning versterkt je spieren en zorgt ervoor dat je hamstrings groeien.
Kuiten aanpakken met een springtouw
Als je touwtje springt dan worden de kuiten het meeste belast. Door een springtouw te gebruiken tijdens een sportsessie kun je je kuiten op een effectieve manier verstevigen.
Botdichtheid verbetert als je touwtje springt.
Uit onderzoek blijkt dat de botdichtheid van jonge vrouwen die minstens drie keer per week tien sprongen maakten voor zes maanden lang, toenam. De botdichtheid werd groter in de benen en de rug. Dit komt door de impact op de botten tijdens het springen. Elke keer als je land dan krijgen je botten een klap. Deze regelmatige klappen zorgen ervoor dat botten die de hoogste impact opvangen zichzelf verstevigen. Voor mensen met osteoporose kan (begeleid) touwtjespringen de klachten verminderen.

Spiergroepen trainen zonder last te krijgen van blessures
Net zoals bij elke oefening is het bij touwtjespringen enorm belangrijk om een goede warming-up te doen. Je zult het misschien niet direct merken maar touwtjespringen is een intensieve oefening. Als je springt zonder je spieren eerst op te warmen dan is de kans groot dat je last krijgt van blessures. Dit geldt vooral voor mensen die niet tot weinig bewegen of net beginnen met touwtjespringen. Als je bijvoorbeeld gewend bent om te joggen dan zal je merken dat touwtjespringen een ander effect op het lichaam heeft dan wanneer je rent.
Na elke springtouwroutine is het ook belangrijk om een cooling-down te doen. Zo zorg je ervoor dat jouw spieren de kans krijgen om geleidelijk te ontspannen waardoor je sneller herstelt. Wil jij meer leren over hoe je springtouw oefeningen op de juiste manier uitvoert? Lees hier verder. Dit was het dan: ons artikel over spiergroepen trainen met een springtouw. Wil jij ook beginnen met springtouwen maar heb je de juiste hulpmiddelen nog niet in huis? Bezoek snel onze shop om alle benodigdheden in huis te halen. Om zeker te weten dat jij op een veilige manier begint of vooruitgang boekt met touwtjespringen raden wij je aan om de rest van onze artikelen ook te bekijken.