Is springtouwen of hardlopen beter voor je lichaam?

Is springtouwen of hardlopen beter voor je lichaam?

Met touwtje springen en hardlopen is het mogelijk om snel een betere conditie op te bouwen. Beide sporten hebben een flinke impact op je lichaam, maar is springtouwen of hardlopen beter voor je lichaam? Het antwoord is afhankelijk van wat jouw doelen zijn. Dit zijn de grootste verschillen tussen hardlopen en springtouwen. 

springtouwen of hardlopen

Springtouwen of hardlopen? Dit zijn de grootste verschillen

Met springtouwen en hardlopen kun je snel calorieën verbranden, werk je actief aan de versteviging van je botten en spieren en werk je aan je snelheid. In principe hebben hardlopen en springtouwen veel met elkaar gemeen, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. Is het bijvoorbeeld jouw doel om spiermassa op te bouwen, dan kun je beter kiezen voor springtouwen dan hardlopen. Met touwtje springen met een verzwaard touw, train je namelijk alle spiergroepen in het lichaam. Met hardlopen gebruik je voornamelijk je been- en buikspieren én verband je meestal meer calorieën.  

Als je een uur lang 10 kilometer per uur hardloopt, dan verbrand je 10 calorieën per uur per kilo aan lichaamsgewicht. Weeg je dus 70 kilo dan verbrand je in een uur hardlopen met een snelheid van 10 kilometer per uur 700 calorieën. Met touwtje springen verbrand je 8,4 calorieën per uur per kilo aan lichaamsgewicht. Om snel af te vallen lijkt het dus beter te zijn om een uur te hardlopen in plaats van touwtje te springen. Er zit echter een addertje onder het gras.  

Snelheid verbeteren door te springen

Als je touwtje springt dan verklein je de grondcontacttijd, omdat je telkens over het touw heen moet springen. Hoe sneller het touw draait, hoe sneller jij moet springen. Dit zorgt niet alleen voor een lagere grondcontacttijd, maar ook voor een betere coördinatie. Misschien merk je het niet direct, maar dit helpt bij het maken van snelheid tijdens het hardlopen. Is het dus jouw doel om een hardloopwedstrijd te winnen, dan is een springtouw routine de perfecte aanvulling op je training. Wil je snel je conditie verbeteren, dan is springen ook een betere keus. 

Hardlopen is namelijk een aerobe sport. Dit betekent dat je weinig energie verbruikt, waardoor je het langer volhoud. Het is echter lastiger om 30 minuten lang 10 kilometer per uur te rennen, dan 30 minuten touwtje te springen. Springtouwen is een anaerobe sport, wat betekent dat je snel veel energie verbruikt. Dit zorgt ervoor dat je de oefening minder lang kunt volhouden, maar zorgt wel voor een snelle verbetering van je conditie. Bouw het touwtje springen geleidelijk op en je zult merken dat je het al snel 20 tot 30 minuten volhoud om te blijven springen. Dit zorgt er weer voor dat je vaker een groot aantal calorieën kunt verbranden, waardoor je in vergelijking met hardlopen sneller afvalt. 

Haal nu een touw in huis! 

Er bestaan verschillende soorten springtouwen. Je kunt verzwaarde touwen, beaded ropes, touwen met lange handvatten en speed ropes in huis halen. Om erachter te komen welk touw het beste bij jou past, kun je het beste alle soorten touwen proberen. Zo kun je verschillende touwen testen en heb je de mogelijkheid om de touwen voor verschillende doelen te gebruiken. Lucky you! Want bij Elevate Rope bieden wij bundels aan waar je verschillende touwen bij ontvangt. Benieuwd naar hoe springtouwen jou kan helpen met het behalen van verschillende doelen? Lees hier meer over de voordelen van touwtje springen! 

 

 

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0