Rugpijn Na Het Touwtjespringen? Zo kun je rugpijn voorkomen

Rugpijn Na Het Touwtjespringen? Zo kun je rugpijn voorkomen

Rugpijn na het touwtjespringen is een veel voorkomende klacht onder beginnende springers. Toch is springtouwen een training die je makkelijk kunt uitvoeren én kunt combineren met verschillende andere sporten. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om te beginnen met deze effectieve work-out, maar hoe voorkom je dat het springen er juist voor zorgt dat je niet wilt of kunt bewegen door rugpijn? In dit artikel vertellen wij je meer over welke oorzaken ervoor zorgen dat je na het springen last hebt van rugpijn. Zo kun jij je goed voorbereiden op wat je te wachten staat als ook jij begint met het implementeren van springtouw routines in je dagelijkse trainingsschema. 

Rugpijn na het touwtjespringen

Rugpijn na het touwtjespringen? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken

Het op en neer springen heeft een hoge impact op de gewrichten in het onderlichaam, waaronder de enkels, knieën en je ruggengraat. Elke keer dat je de grond raakt krijgen deze gewrichten te maken met een klap die zij moeten opvangen. Heb je zwakke spieren en gewrichten in het onderlichaam of neem je de verkeerde houding aan tijdens het springen, dan is de kans groot dat je dit in je onderrug voelt. Hiernaast kan overbelasting ervoor zorgen dat je rugspieren gespannen blijven staan, wat uiteindelijk leidt tot lage rugpijn. Daarom is het altijd belangrijk om een springtouw routine geleidelijk op te bouwen. Begin met ongeveer 2 minuten springen per dag  en bouw dit na ongeveer een week op naar 5 minuten. Hierna luister je vooral goed naar je lichaam om erachter te komen wat je aankunt. 

Eerdere blessures, stress, oververmoeidheid en koude spieren kunnen er ook voor zorgen dat je last krijgt van rugpijn. Zorg voor minimaal 5 minuten opwarmtijd om ervoor te zorgen dat je spieren goed warm zijn voordat je begint met springen. Met een goede warming-up voorkom je blessures en daarmee ook de kans op rugpijn na het touwtjespringen. Je kunt rugpijn ook voorkomen door de springtouw routine te combineren met fitness oefeningen die de spieren in de onderrug versterken. Ben je moe? Sla dan een sessie over en geef jezelf de tijd om tot rust te komen. 

Overleg met je huisarts 

Heb je na het springen zo veel pijn dat je beperkt bent in beweging? Dan is het verstandig om contact te maken met je huisarts. Heb je last van een rugblessure uit het verleden? Overleg dan ook of springtouw routines slim zijn om uit te voeren. Luister altijd goed naar je lichaam en bereid je vooral goed voor op het springen. Dit is hoe je op de juiste manier begint met het ontwikkelen van een springtouw routine. 

Zo voorkom je rugblessures tijdens het springen

Om lichte rugblessures te voorkomen is het belangrijk om de juiste houding aan te nemen. Zorg er allereerst voor dat je je rug goed recht houdt tijdens het springen. Als je je rug buigt tijdens het springen, dan heeft dit veel impact op je ruggengraat. Het is goed mogelijk dat je hierdoor last krijgt van rugpijn. In sommige gevallen leidt springen met een holle of bolle rug zelfs tot permanente schade. Niet doen dus! Zorg er ook voor dat je je schouders niet teveel laat hangen en houd je hoofd recht tijdens het springen. Als je naar beneden kijkt tijdens het springen dan komt er een grote druk op je bovenrug te staan. Houd je deze positie voor een langere periode aan, dan zul je last krijgen van rugpijn. 

De positie van je armen heeft ook invloed op rugpijn. Door je armen niet te ver te strekken tijdens het draaien van het touw, voorkom je hoge rugpijn en last van je polsen. Door het touw niet te ver van je af te houden voorkom je bovendien dat je gebogen springt, omdat je onbewust minder ruimte creëert als je je armen wijder van je lichaam afhoud. Tot slot heeft de manier waarop en hoe je springt invloed op rugpijn na het touwtjespringen. Sla je voeten niet tegen de grond, maar land op je hiel om de klap van het springen op te vangen. Dit zorgt er ook voor dat je je balans beter kunt houden en maakt de kans op shin splints kleiner. Zorg ervoor dat je op een zachte, goed absorberende ondergrond springt en kies goede schoenen met een stevige zool. 

Ook starten met springtouwen? 

Dat springtouwen een goede work-out is, is duidelijk. Het zorgt ervoor dat je conditie een boost krijgt en het heeft een positieve invloed op het volledige lichaam. Benieuwd naar wat een springtouw routine voor jou kan doen? Ontdek het nu en haal een springtouw en springmat in huis om te starten met het opbouwen van een springtouw routine. 

 

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0