Als je last hebt van knie- en gewrichtspijn dan is het logisch dat je je afvraagt of touwtje springen wel goed is voor jouw lichaam. Knie- en gewrichtspijn voorkomen tijdens het touwtje springen kan een hele opgave zijn als je niet weet hoe je de klap op de juiste manier opvangt. “Is touwtje springen slecht voor je gewrichten?” of “Is touwtje springen slecht voor je knieën?”. Het antwoord is nee, touwtje springen is niet slecht voor je gewrichten. Het kan echter wel zo zijn dat je pijn hebt tijdens het touwtje springen door een verkeerde vorm, overtraining, te hoge impact en meer. In dit artikel vertellen wij je hoe je knie- en gewrichtspijn kunt voorkomen tijdens het touwtje springen.
Kan touwtje springen resulteren in knie- of gewrichtspijn?
Het korte antwoord is ja. Er zijn een aantal oorzaken waarom je knie- of gewrichtspijn hebt van touwtje springen. Gelukkig kun je ook actie ondernemen om de pijn tijdens het touwtje springen te minimaliseren. Knie- en gewrichtspijn voorkomen begint bij het achterhalen van de oorzaak van de pijn. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van knie- of gewrichtspijn tijdens het touwtje springen.
5 redenen waarom je gewrichten pijn doen na touwtje springen
Knie- en gewrichtspijn door een bestaande aandoening
Als je lijdt aan chronische gewrichtspijn, een bestaande aandoening of een gewrichtsblessure dan kan het een uitdaging zijn om touwtje te springen. Door de juiste bewegingen te maken heeft touwtje springen een positief effect op artritis of chronische gewrichtspijn. Aan de andere kant is touwtje springen een herhaalde impact op je knieën waardoor de pijn erger wordt. Als je kunt wachten met de start van een springtouwroutine tot je hersteld bent dan is dit de beste keus. Bij chronische gewrichtspijn kun je touwtje springen met een behandelende zorgverlener bespreken.
Knie- en gewrichtspijn door een verkeerde springhouding
Touwtje springen ziet er misschien eenvoudig uit, maar ook voor touwtje springen bestaat er een juiste techniek. Een van de grootste oorzaken van gewrichtspijn bij touwtje springen is namelijk een onjuiste houding. Vaak zie je dat beginnende touwtjesspringers te hoog proberen te springen en met een flinke impact op de grond landen. Zowel de te hoge sprong als de hoge impact op de grond verergeren knie- en gewrichtspijn. Bekijk snel deze video om je goed voor te bereiden op een springtouw workout.
Je traint te intensief
Een andere belangrijke oorzaak van gewrichtspijn bij touwtje springen is overtraining. Veel mensen willen hun conditie bijvoorbeeld binnen enkele dagen omhoog schroeven of van de ene op de andere dag vet verliezen. Dit kan ervoor zorgen dat je te intensief gaat trainen. Als je te intensief traint dan krijgen je spieren geen kans om te herstellen na een oefening. Dit zorgt ervoor dat knie- en gewrichtspijn erger wordt.
Er is een te grote impact op gewrichten
Touwtje springen is in de basis een low impact oefening. Door touwtje te springen krijg je een goede cardio workout en bouw je meer uithoudingsvermogen op. Beginners brengen zichzelf echter vaak in situaties waarbij de impact te hoog is. Dit zijn de situaties die je moet vermijden als je knie- en gewrichtspijn wilt voorkomen.
Te hoog springen: Zoals we al hebben besproken, kan een verkeerde vorm bij het touwtje springen leiden tot gewrichtspijn. Vooral als je te hoog springt tijdens je rotaties. Door herhaaldelijk te hoog te springen kan de handeling leiden tot ernstige gewrichtspijn of shin splints.
Het dragen van verkeerde schoenen: Weet je waarom hardloopschoenen zo comfortabel zijn? Hardloopschoenen zijn gemaakt met speciale kenmerken om de impact op je gewrichten te verminderen tijdens oefeningen als rennen, springen of lopen. Platte schoenen daarentegen zijn slecht voor bewegingsoefeningen vanwege hun lage steunboog en schokbestendigheid. Platte schoenen kunnen tijdens het touwtje springen de impact op gewrichten drastisch verhogen.
Springen op harde oppervlakken: Touwtje springen op harde oppervlakken kan de impact op je gewrichten verhogen. Harde oppervlakken sturen de klap terug in plaats van kracht te absorberen. Dit betekent dat met hoe meer kracht je neerkomt op een harde vloer, hoe harder de vloer terug duwt.
Hoewel touwtje springen niet met nul impact kan worden gedaan, kan de ernst van het impactniveau drastisch worden veranderd door deze veelgemaakte springtouwfouten te vermijden.
Je bouwt het niveau van touwtjespringen te snel op
Er zijn altijd atleten die hun prestaties constant willen uitdagen en verbeteren. Springtouwen biedt in dit geval genoeg uitdaging omdat er talloze springtouw bewegingen zijn die je kunt perfectioneren. Toch is het uitvoeren van moeilijke bewegingen zonder ervaring geen goed idee. Net als bij gewichtheffen moet je je richten op geleidelijke vooruitgang als je blessures wilt voorkomen. Duw je jezelf te snel over je grenzen heen, dan kan het zo maar gebeuren dat je even niet meer kunt springtouwen door een hardnekkige blessure. Zorg er daarom voor dat je geleidelijk opbouwt en tijdens jouw springtouwreis goed naar je lichaam luistert.
5 Manieren om gewrichts- of kniepijn te voorkomen tijdens het touwtje springen
Als je erachter bent waar jouw knie- of gewrichtspijn vandaan komt dan kun je je gaan verdiepen in manieren om gewrichts- en kniepijn te voorkomen. Helemaal voorkomen kan niet, omdat touwtjespringen altijd een lichte impact heeft op je gewrichten. Maar als je het goed doet, dan kun je de klap op de juiste manier opvangen waardoor je minder last hebt van knie- en gewrichtspijn.
Verlaag de impact tijdens de landing
Zoals we hebben uitgelegd, kun je onbewust je impact vergroten. Dit zijn enkele oplossingen voor jou om je impact te verminderen tijdens het touwtje springen.
- Spring op relatief zachte oppervlakken: Vergelijkbaar met hoe hardloopschoenen de impact van je beweging absorberen, doen zachte oppervlakken hetzelfde. Als je geen toegang hebt tot een sportschool met schuimvloeren, kun je gemakkelijk zelf een yogamat of een dun stuk schuim gebruiken. Dit kleine beetje schuim zal wonderen doen voor je gewrichten door de totale impact bij elke sprong drastisch te verminderen.
- Draag de juiste schoenen: We kunnen dit niet genoeg benadrukken. Draag de juiste schoenen zoals bijvoorbeeld hardloopschoenen tijdens het touwtjespringen. Doe je dit niet, dan leid je jezelf naar chronische gewrichtspijn, shin splints of andere ernstige blessures. Elke loopschoen is goed, maar de schoenen hebben veel demping en geven voldoende ondersteuning van de voetboog.
Houd het touw laag
Een van de beste manieren om gewrichtspijn te verminderen tijdens het touwtje springen, is door simpelweg lager te springen. Door je voeten nauwelijks van de grond te halen, minimaliseer je de impact op je knieën. Terwijl je nog steeds een geweldige workout kunt doen!
Let op de frequentie waarop je oefeningen uitvoert
Om ervoor te zorgen dat je niet teveel traint, is het belangrijk om een workout schema aan te houden die voor jou werkt. Hoewel sommige mensen 3-4 trainingen per week aankunnen, kan het lichaam van anderen maar 1-2 oefeningen per week aan. Het is belangrijk om uit te vinden wat voor jou werkt en om consequent te blijven.
Dit is bijvoorbeeld mijn routine:
- Maandag: Training
- Dinsdag: Rust
- Woensdag: Training
- Donderdag: Rust
- Vrijdag: Training
- Zaterdag: Afwisselend Rust & Lichte Cardio / Yoga
- Zondag: Rust
Zorg ervoor dat je goed rekt en opwarmt
Een andere fantastische manier om blessures te voorkomen tijdens het touwtje springen is door goed te stretchen en op te warmen voor elke oefening. Door te stretchen en op te warmen geef je je lichaam de tijd om wakker te worden en te acclimatiseren voor je training.
Onmiddellijk een workout beginnen zonder te stretchen kan leiden tot lagere prestaties en stijfheid tijdens de bewegingen. Dus regel #1 voor elke training moet zijn om eerst goed op te warmen!
Combineer touwtjespringen met Cross training
Touwtje springen is geweldig als cardioworkout, maar het kan ook behoorlijk zwaar zijn voor je spieren. Vooral spiergroepen zoals je benen en armen worden flink aangepakt tijdens het touwtjespringen. Het is daarom slim om ervoor te zorgen dat je lichaam in goede conditie is voordat je gaat touwtje springen. Door crosstraining met gewichtheffen, yoga, of andere oefeningen te combineren kun je ervoor zorgen dat je lichaam in de juiste vorm is om de workout veilig aan te pakken.
Wij hopen dat je met deze tips en inzichten minder last hebt van knie- en gewrichtspijnen tijdens het touwtje springen. Heb je nog geen springtouw in huis maar wil je er wel mee beginnen? Ga dan snel naar onze shop om vandaag jouw nieuwe springtouw in huis te halen!